Radyoterapinin kolon kanserlerindeki rolünü, konunun önde gelen otörlerinden Prof. Dr. Hilmi Alanyalı'ya (İzmir) sorduk: "Kolon (kalın bağırsak) kanserlerinde radyoterapinin rolü, esas olarak, bağırsağın son kısmını oluşturan rektumda gelişen kanserlerde (rektum kanseri veya rektal kanser) üst düzeydedir. Çünkü bu bölgede operasyondan sonra, kanserin çıkartıldığı yerde tekrarlama riski yüksektir ve bu durum, tahmin edileceği gibi, hastanın yaşamını son derece olumsuz etkiler.
Son yıllardaki teknolojik gelişmelerle ve deneyimli ellerde çok düşük yan etki riskleriyle mükemmele yakın sonuçlar verebilmektedir. Çünkü modern tedavi aygıtlarıyla ışınlar yalnızca hastalık açısından en riskli bölgelerde yoğunlaştırılabilmekte hastalıksız normal doku ve organlarsa en iyi şekilde korunabilmektedir.
Ama, unutulmaması gereken, en modern tedavi yöntemlerinin bile ancak deneyim ve ustalıkla birleştiğinde doğru sonuç verebildiği, deneyimsiz ellerde ise aksine son derece zararlı olabileceğidir.
Rektal kanserlerde radyoterapinin etkinliği birlikte uygulanan kemoterapi (ilaç tedavisi) ile belirgin olarak artmaktadır. Bu yüzden haftalık kemoterapilerle birlikte uygulanmaktadır. Bu kemoterapilerde genellikle rahat tolere edilen ve örneğin saç dökülmesi bile yapmayan nisbeten masum denilebilecek ilaçlar kullanılmaktadır."