Kanser Belirtileri, Kanser Tedavileri

Haftanın Yazısı

ROBERT GORTER DENEN ŞARLATAN: "VE KANSER TARİH OLUYOR, TEDAVİ YÖNTEMİ BULUNDU."

10 Soruda Kanser Nedir?

10 soruda kanser türlerini öğrenme, korunma yolları konusunda giriş bilgisi edinmenizi sağlıyoruz. En merak edilen sorular.

CİLT KANSERİ - Cilt kanseri tipleri nelerdir?

Cilt kanseri köken aldığı hücreye göre adlandırılır. En sık görülen 3 tipi :

Melanom: Melanom melanositlerde (pigment hücreleri) köken alır (şekil 2)

Melanom vücuttaki herhangi bir alandaki cilt yüzeyinden gelişebilir. Erkeklerde baş, boyun bölgesi, omuzlar ve kalçalar arasında yani gövde kısmında daha sık görülür. Kadınlarda ise bacakların alt kısmında veya gövde de daha sık görülür. Melanom koyu cilt rengine sahip insanlarda daha az görülmekte olup, bu kişilerde el ve ayak tırnak yatakları ve tabanlarında görülür.

Bazal hücreli karsinom: Cildin bazal hücre tabakasından köken alır. Genellikle güneşe maruz kalan bölgelerde gelişir. Örnek olarak yüz bölgesi bazal hücreli kanserin en sık saptandığı bölgedir. Açık ten rengine sahip insanlarda en sık görülen cilt kanseri tipi bazal hücreli cilt kanseridir.

Skuamöz hücreli cilt kanseri: Skuamöz hücreli cilt kanseri skuamöz hücrelerden köken alır. Koyu ten rengine sahip insanlarda en sık gözlenen cilt kanseri tipidir ve bacaklar ve ayaklar gibi güneşe maruz kalmayan vücut bölgelerinde gözlenir. Bununla birlikte açık ten rengine sahip insanlarda skuamöz cilt kanseri baş, yüz, kulak ve boyun gibi güneşe maruz kalan vücut bölgelerinde görülür.

Cilt kanseri çevresindeki normal dokulara hatta vücudun diğer bölgelerine yayılma özelliğine sahiptir.Cilt kanseri tipleri arasaında özellikle melanomun vücudun diğer bölümlerine yayılma özelliği en yüksek iken, skuamöz hücreli karsinom bazen vücuda yayılmakta, bazal hücreli karsinom ise nadiren yayılım yapmaktadır.

Cilt kanseri hücreleri vücuda yayılım yaptığında büyüme yaptığı bölgeden ayrılarak kan ve lenf damarlarına girerler. Kanser hücreleri kanserin geliştiği bölgeye yakın lenf bezlerinde de bulunabilir hatta diğer dokulara yayılarak yeni bölgelerde yeni tümörler oluşturarak o dokulara hasar verebilirler. Kanserin yayılması kanserin metastaz yapması olarak adlandırılır.



Soru Gönderme Hattı (Ücretsiz)



İnternet üzerinden soru gönderebilirsiniz.

Soru Gönder

Randevu Hattı



Uzmanımızla yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz.