Kanser Belirtileri, Kanser Tedavileri

Haftanın Yazısı

ROBERT GORTER DENEN ŞARLATAN: "VE KANSER TARİH OLUYOR, TEDAVİ YÖNTEMİ BULUNDU."

10 Soruda Kanser Nedir?

10 soruda kanser türlerini öğrenme, korunma yolları konusunda giriş bilgisi edinmenizi sağlıyoruz. En merak edilen sorular.

CİLT KANSERİ - Risk faktörleri nelerdir?

Risk faktörleri bir hastalığa yakalanma şansını arttıran durumlardır. Cilt kanseri için en önemli risk faktörü güneş ışığına (ultraviolet radyasyon) maruz kalınmasıdır. Bazı risk faktörlerine sahip insanların cilt kanserine yakalanma riskleri diğer insanlardan daha fazladır. Risk faktörleri cilt kanseri tiplerine göre değişmektedir. Üç tip cilt kanseri (melanom, bazal hücreli ve skuamöz hücreli kanser) için ortak olan risk faktörleri:

  • Güneş ışığı: Güneş ışığı UV radyasyon kaynağıdır. Tüm cilt kanseri tipleri için en önemli risk faktörüdür. Güneş ışınları cilt hasarına neden olarak kansere yol açar.
  • Ciddi, su toplaması şeklinde olan güneş yanıkları: En az 1 defa ciddi su toplaması şeklinde güneş yanığı olan insanların cilt kanseri açısından artmış riskleri vardır. Çocukluk ve erişkin dönemde olan ciddi güneş yanıkları cilt kanseri riskini arttırmaktadır.
  • Yaşam boyu güneş maruziyeti: Tüm yaşam boyunca toplam güneş ışını maruziyeti de cilt kanseri için risk faktörüdür.
  • Güneşlenmek:Yaşam boyu güneş ışınlarına maruziyeti arttırdığından güneşlenmekte cilt kanseri riskini arttırmaktadır.

Güneş ışınları kum, su, kar, buz ve kaldırımlar tarafından yansıtılır ve bulutlar, pencereler ve ince elbiselerden geçerler. Güneş ışınlarının daha güçlü olduğu bölgelerde özellikle dağlık alanlar gibi yüksek bölgelerde cilt kanseri daha sık görülmektedir. Doktorlar cilt kanserinden korunmak için güneş ışınlarına olan maruziyetin sınırlandırılması önermektedirler.

  • Güneş lambaları ve güneşlenme kabinleri: Yapay UV radyasyon kaynakları (solaryum vs) cilt hasarı ve cilt kanserine neden olurlar. Özellikle 30 yaş altındaki genç insanlar bu kaynakları kullanmaktan kaçınmalıdırlar.
  • Bireyin öyküsü: Melanomu olan hastaların tekrar melanom geliştirme riski yüksektir. Bununla birlikte bazal hücreli karsinom ya da skuamöz hücreli karsinomu olan hastalar da diğer cilt kanseri tipleri için artmış riske sahiptirler.
  • Aile öyküsü: İki veya daha fazla yakın akrabasında (anne, baba, kız kardeş, erkek kardeş, çocuklar) melanomu olan kişilerde melanom riski artmaktadır. Cildin güneşe daha hassas olduğu bazı genetik sendromlarda da cilt kanseri riski yüksektir.
  • Güneş yanığına hassasiyet gösteren kişiler: Açık renkli cildi olanlar, mavi-gri göz rengi, sarı-kızıl saç rengi ve çilli olan bireylerde cilt kanseri riski artmıştır.
  • Bazı tıbbi durumlar: Bazı ilaçlar (antibiyotik, hormon ve antidepresanlar) cildi güneşe daha hassas hale getirmekte ve cilt kanseri riskini arttırmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda da cilt kanseri riski artmaktadır.

Melanom için diğer risk faktörleri

  • Displastik nevüs: Bir tür ben olup normalde görülen benlerden farkı rengi, yüzeyi ve sınırlarıdır. Klasik benlerden farkı biraz daha büyük olması, pembeden koyu kahverengiye kadar bir kaç renk tonu içermesidir.Genelde düzgün yüzeyli hafif pullanma gösterir ve düzensiz kenarlıdır. Displastik nevüslerin kansere dönüşme riski klasik ben’lerden daha fazladır ve muayene sırasında riskli olduğu düşünülürse çıkarılmalıdır.
  • Elli’den fazla ben: Klasik benler tek renkli (pembe, ten rengi, kahverengi) yuvarlak ya da oval küçük ve düzgün yüzeylidir. Bir çok bene sahip olmak melanom riskini arttırmaktadır.

Bazal ve skuamöz hücreli cilt kanserindeki diğer risk faktörleri

  • Ciltteki eski skar, yanık, ülser ve enflamasyon alanları
  • Çalışma sırasında arsenik maruziyeti
  • Radyoterapi

Skuamöz hücreli karsinomda diğer risk faktörleri

  • Aktinik keratoz: Güneşe maruz kalınan yüz, alt dudak ve el sırtında iyileşmeyen yara şeklinde gözlenir ve tedavi edilmezse cildin skuamöz hücreli karsinomuna ilerler.
  • HPV(human papillomavirus): HPV’nin bazı tipleri skuamöz hücreli cilt kanseri riskini arttırmaktadır.


Soru Gönderme Hattı (Ücretsiz)



İnternet üzerinden soru gönderebilirsiniz.

Soru Gönder

Randevu Hattı



Uzmanımızla yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz.